آیا امکان کلاهبرداری با چک صیادی وجود دارد؟
کلاهبرداری با چک صیادی، یکی از روشهای کلاهبرداری است که افراد سودجو به دنبال آن هستند تا پول و سرمایه برسند. اخیرا دعاوی چک صیادی، موضوع دادگاهها و دادسراها شده است. چک صیادی با هدف جلوگیری از انواع روش های کلاهبرداری با چک، ابداع شد. هدف از ابداع چک صیادی، پیشگیری از انواع کلاهبرداریها، جلوگیری از صدور چک بلامحل و اصلاح فرآیند صدور و وصول چک بود. از این رو، بانک مرکزی تغییرات اساسی و نوینی را بر روی دسته چکها اعمال کرد. سامانه صیاد برای ثبت و پیگیری دسته چک صیادی طراحی شده است. هدف بانک مرکزی ایجاد فضای امن برای دسته چک بود ولی متاسفانه سواستفادهکنندگان امکان کلاهبرداری با چک صیادی را فراهم کردهاند.
عمدتا کلاهبرداری با چک صیادی توسط صادرکننده صورت میگیرد. مطابق این دستور بانک مرکزی، تمامی دسته چکها به یک شکل و رنگ طراحی شدهاند و مشابه هم صادر شدهاند. هدف از طراحی دسته چکهای یک شکل و یک رنگ، یکپارچهسازی و استانداردسازی دسته چکها میباشد. سامانه صیاد این امکان را برای کاربران خود فراهم کرده است تا کاربران بتوانند پیشینه صادرکننده چک صیادی را استعلام کنند. از این رو، کاربران میتوانند افراد معتبر را بشناسند و در پی استفاده از سامانه صیاد و چک صیادی، آمار چکهای برگشتی کاهش پیدا کرده است. دسته چک صیادی بر خلاف دسته چکهای معمولی میباشد و از سمت بانک صادر نمیشود. بلکه متقاضی دسته چک بایستی از طریق سامانه بانک مرکزی (سامانه صیاد) اقدام کند و پس از اعتبارسنجی و احراز صلاحیت متقاضی، دسته چک صیادی به وی تعلق میگیرد.
معرفی انواع چک
در قانون تجارت، صادرکننده چک همان صاحب حساب میباشد که چکی را صادر میکند و آن را به شخص دیگری میدهد. شخص دریافتکننده چک، دارنده چک است و میتواند با مراجعه به بانک، مبلغ چک را نقد کند. در قانون صدور چک، چکهایی وجود دارند که صادرکننده آنها، بانک میباشد. مطابق مادهی 1 قانون صدور چک، چک به دو دستهی کلی تقسیم شده است. دسته اول، چکهایی هستند که صادرکننده آنها، صاحب حساب است و دسته دوم، چکهایی هستند که صادرکننده آنها، بانک میباشد.
- چکهایی که صادرکننده آنها، صاحب حساب میباشد.
1- چک عادی یا معمولی: روش های کلاهبرداری با چک عادی، فراگیر شده است. این چکها توسط صاحب حساب، صادر میشوند و بانک تضمینی در برابر قابل پرداخت بودن این نوع چکها، ندارد. در این نوع چکها، دارنده چک فقط میتواند به اعتبار صادرکننده اعتماد کند و عملا تضمین بانک را ندارد.
2- چک تایید شده: چک تایید شده، توسط بانک تایید شده است و بانک آن را تضمین میکند. چک تایید شده برای پاس شدن، الزاما نیازی به وجود وجه کافی در داخل حساب صادرکننده، ندارد. چرا که در هر صورت بانک ملزم به پرداخت آن میباشد. استفاده از این نوع چک در ایران، محدود است.
- چکهایی که صادرکننده آنها، بانک میباشد.
1- چک تضمین شده: صدور این نوع چک توسط شخص، از بانک مطالبه میباشد و دارندهی چک، میتواند وجه چک را از بانک مطالبه کند. بانک هم صادرکننده و هم محال علیه چک تضمین شده میباشد و تادیه وجه این نوع چک، توسط بانک تضمین شده است.
2- چک مسافرتی یا چک گردش: به چکی گفته میشود که توسط بانک صادر میگردد و وجه آن را میتوان از هر یک از شعبههای بانک صادرکننده، تادیه کرد. چک مسافرتی به درخواست شخص صادر نمیشود ولی به خواست شخص، در اختیار او قرار داده میشود.
نمونه شکایت کلاهبرداری چک صیادی
پیشتر اشاره کردیم که امکان کلاهبرداری با چک صیادی وجود دارد. با اجرایی شدن صدور دسته چک صیادی، ارتباط متقاضی با شعبههای بانکی، محدود شده است و عمدتا متقاضی با سامانه صیاد در ارتباط میباشد. با محدود شدن ارتباط متقاضی با شعبههای بانکی و روی کار آمدن سامانهی صیاد، فرآیند اعتبارسنجی، صدور چک و رصد استفاده از چک، کاملا مکانیزه و سیستمی شده است و نیروی انسانی در آن هیچ دخالتی ندارد. اطلاعات مربوط به چک و صادرکنندهی آن، به صورت آنلاین و سیستمی در دسترس متقاضی قرار میگیرد.
قصد داریم نمونه شکایت کلاهبرداری چک صیادی را بازگو کنیم. شهروندی گزارش کرده است که 45 روز پیش دستگاهی را در سایت دیوار، برای فروش قرار میدهد. شخصی به شهروند گزارش ما، پیام میدهد و عنوان میکند که دستگاه شما را با چک صیادی خریدارم و موعد چک را برای 45 روزه آینده تنظیم میکنم. شهروند با پیگیری و استعلام، به شخص اعتماد میکند و دستگاه را به او میفروشد. شخص به فروشنده چکی با وضعیت سفید میدهد ولی در روز 45ام، شهروند متوجه وضعیت قرمز چک میشود. سپس به آدرسهایی که از شخص دارد، مراجعه میکند و در نهایت متوجه میشود این یکی از روش های کلاهبرداری با چک صیادی بوده و او فریب خورده است.
دردسر چک صیادی، دقیقا همین موضوع است. کار کردن با سامانه صیاد برای اکثر افراد، تجربهای نو و تازه است و بسیاری از مردم قادر به کار کردن با آن نیستند. از این رو، دعاوی چک صیادی افزایش مییابد.
نحوه استعلام چک صیادی چگونه است؟
کلاهبرداری با چک صیادی در اکثر مواقع تحت تاثیر عدم استعلام رخ میدهد. چکهای صیادی دارای یک کد 16 رقمی هستند که میتوان آن کد را استعلام کرد و میزان خوشحسابی صادرکننده را بررسی کند. چک صیادی را میتوان استعلام کرد و اطلاعاتی دربارهی صاحب چک (صادرکننده چک)، اعتبار چک، وضعیت بدهی و حتی موجودی حساب شخص، تهیه کرد. هدف از این اقدامات، کاهش ریسک کلاهبرداری با چک صیادی میباشد. نحوه استعلام چک صیادی به طروق زیر میباشد:
1- استعلام چک صیادی از طریق اینترنت: جهت جلوگیری از احتمال کلاهبرداری با چک صیادی، سایت بانک مرکزی این قابلیت را برای مشتریان خود فراهم کرده است تا بتوانند خوشحسابی و اعتبار صاحب حساب را بررسی کنند. مشتری میتواند از قسمت نظامهای پرداخت و زیر ساخت، گزینهی استعلام وضعیت اعتباری چک صیادی را انتخاب کند. سپس مشتری میبایست کد 16 رقمی چک صیادی را در کادر شناسه چک صیادی وارد کند و ارسال نماید. با ارسال کد 16 رقمی، وضعیت اعتبار صاحب حساب به صورت آنلاین گزارش داده میشود.
2- استعلام چک صیادی از اپلیکیشن ساد 24: این اپلیکیشن، مانعی برای کلاهبرداری با چک صیادی میباشد و این قابلیت را به کاربر میدهد که وضعیت سرقتی بودن، مفقودی بودن چک و خوشحساب بودن صاحب حساب را بررسی کند. استفاده از اپلیکیشن ساد 24، رایگان میباشد و کافی است که متقاضی این اپلیکیشن را بر روی تلفن همراه خود نصب کند. اپلیکیشن ساد 24 را میتوانید از بازار دانلود کنید و آن را نصب و اجرا کنید.
استعلام چک صیادی با پیامک چگونه است؟
یکی دیگر از روشهای استعلام کلاهبرداری با چک صیادی، ارسال پیامک به شماره 701701 میباشد. متن پیامک ارسالی میبایست 1*1*شناسه یا همان کد 16 رقمی درج شده بر روی چک صیادی باشد. جواب پیامک شما، وضعیت چک صیادی صادرکننده را مشخص میکند. هزینه استعلام چک صیادی با هر پیامک، 3500 ریال میباشد. هر شماره موبایل در روز میتواند چهار مرتبه استعلام بگیرد. پیامکی که از وضعیت چک صیادی را مشخص میکند، به شرح زیر میباشد:
1- وضعیت سفید: صادرکننده هیچ گونه سابقهی چک برگشتی ندارد و یا در صورت وجود سابقهی برگشتی، از صادرکننده رفع سو شده است.
2- وضعیت زرد: صادرکننده دارای یک فقره چک برگشتی میباشد که حداکثر مبلغ چک برگشتی معادل 5 میلیون تومان میباشد.
3- وضعیت نارنجی: صادرکننده در سابقهی خود، دو تا چهار فقره چک برگشتی دارد که حداکثر مبلغ چکهای برگشتی معادل 20 میلیون تومان میباشد.
4- وضعیت قهوهای: صادرکننده در سابقهی خود، حداقل پنج و حداکثر ده فقره چک برگشتی دارد که حداکثر مبلغ چکهای برگشتی معادل 50 میلیون تومان میباشد.
5- وضعیت قرمز: صادرکننده در سابقهی خود، بیش از ده فقره چک برگشتی دارد که حداکثر مبلغ چکهای برگشتی، بیش از 50 میلیون تومان میباشد.
استعلام چک افراد دارای حساب مشترک به چه صورت است؟
یکی از روش های کلاهبرداری با چک صیادی، وجود حساب مشترک میباشد. از این رو، برای استعلام چک صیادی افرادی که دارای حساب مشترک هستند، وضعیت استعلام شده مربوط به فردی است که بیشترین مبلغ را در حسابش دارد و استعلام تعداد چکهای برگشتی مربوط به بیشترین چک برگشتی از بین صاحبان حساب، میباشد. برای استعلام از اشخاص حقوقی که فاقد شناسه ملی در سایت بانک مرکزی هستند، نمیتوان اقدامی انجام داد. در این صورت، سایت بانک مرکزی، گزارش عدم امکان اخذ استعلام را نمایش میدهد. ناگفته نماند که قابلیت استعلام گرفتن، فقط برای چکهای صیادی ممکن است، چرا که فقط این نوع چکها دارای شناسه یا کد 16 رقمی میباشند. امروزه، هستند افرادی که از چکهای قدیمی و معمولی استفاده میکنند ولی در آینده تمام چکها صیادی خواهند شد.
تشخیص جعل چک صیادی و کلاهبرداری با چک صیادی
هر چند که دسته چکهای صیادی همگی یک شکل و یک رنگ هستند ولی باز هم احتمال کلاهبرداری با چک صیادی وجود دارد. طراحی چکهای صیادی توسط نرمافزار و سیستم صورت میگیرد و نمونههای جعلی و تقلبی آن، به راحتی قابل تشخیص هستند. فقط کافی است که شخص یک بار با این نوع چکها کار کرده باشد. برای مثال نمونههای جعلی چک صیادی، خط به صورت ترکیب نقطههای رنگی درست شده است و با نمونههای اصلی که به صورت خطی هستند، متفاوت است. البته این تفاوت با ذرهبین قابل تشخیص است. دلیل ثبت نشدن چک صیادی هر چیزی که باشد، این امکان را برای کلاهبردار فراهم میکند.